úterý 12. prosince 2017

Filátka z makrely s bramborovým pyré a hráškovým krémem

w


Suroviny pro 4 osoby
Makrela
  • 4 makrely (8 filátek) 
  • Snítka tymiánu
  • Lžíce másla
  • Rostlinný olej
Bramborová kaše
  • 800 g brambor
  • Muškátový oříšek
  • 2 lžíce másla
  • 250 ml vlažného mléka
  • Sůl
Hráškový krém
  • 250 g mraženého hrášku
  • 300 ml vody
  • Sůl
  • Pepř
  • Muškátový oříšek


Hráškový krém
V rendlíku přivedeme k varu hrášek s vodou, kterou osolíme. Hrášek vaříme maximálně 2 minuty, aby si zachoval barvu. Po dvou minutách varu sundáme z plotny a rozmixujeme ručním mixérem do hladka. Dochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem. ( Opatrně s muškátovým oříškem. Ve větším množství má velice intenzivní štiplavou chuť.)

Pokud se vám zdá hráškový krém příliš řídký, můžeme lehce zahustit jíškou a provařit.


Bramborové pyré
Oloupané brambory uvaříme do měkka v dobře osolené vodě. Po uvaření slijeme vodu a brambory rozmixujeme do hladka s vlažným mlékem a máslem. Pyré dochutíme solí a muškátovým oříškem.

Makrela
Makrely si vyfiletujeme. Za prsní ploutví zakrojíme směrem k páteří a po té plynulým tahem sjíždíme nožem po páteři až k ocasní ploutvi. Takto připravené filety usušíme papírovým ubrouskem, dobře osolíme a opepříme. Rozpálíme si pánvičku s olejem do kterého vložíme filety kůží napřed a restujeme asi 3 až 4 minuty. Tímto postupem docílíme toho, že se šťáva z masa zadrží o kůži a při otočení se vrátí zpět do masa. Po třech až čtyřech minutách otočíme a vypneme sporák. Do pánve přidáme lžíci másla  a snítku tymiánu. Rybu necháme v pánvičce dojít s máslem a tymiánem asi 2 minuty a můžeme servírovat.

Dobrou chuť vám přejí Knedlíci 😊











SHARE:

Žádné komentáře

Okomentovat

Blogger Template Created by pipdig