sobota 15. července 2017

Babiččiny vdolky


Suroviny
  • 3 hrnky polohrubé mouky
  • 6 lžic cukru
  • 2 žloutky
  • 6 lžic tuku
  • 1 ½ polévkové lžíce droždí
  • špetka soli
  • asi hrnek mléka
  • citronová kůra
  • vanilkový cukr
  • Dle vlastní volby na zdobení (mátu, povidla, zavařeninu, strouhaný tvaroh, tvaroh rozmíchaný s cukrem, jogurt nebo šlehanou smetanu)

Droždí rozdrobíme do vlažného mléka, přidáme lžíci cukru, posypeme hladkou moukou a necháme vykynout. Mouku smícháme se zbylým cukrem, solí, vanilkovým cukrem, citronovou kůrou a vykynutým kváskem. Podle potřeby přidáme ještě mléko. Nakonec prohněteme s rozpuštěným vychladlým tukem tak, aby se těsto nepřichatávalo na stěny mísy. Posypeme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme vykynout.




Z těsta vyválíme na pomoučněném vále 5 - 8 mm silnou placku. Hrníčkem/skleničkou vykrajujeme vdolky, které necháme chvilku kynout.



Smažíme je na oleji nebo tuku do zlaté barvy. 




Hotové vdolečky položíme na savý papír, potřeme povidly nebo zavařeninou. Přidáme dle vlastní volby strouhaný tvaroh, tvaroh rozmíchaný s cukrem, jogurt nebo šlehanou smetanu. Na ozdobu dáme mátu.



Vdolky můžeme podávat, DOBROU CHUŤ! ☺
SHARE:

Žádné komentáře

Okomentovat

Blogger Template Created by pipdig